Kolacja degustacyjna w Bałtowskim Zapiecku

Niezwykłe spotkanie z kuchnią polską organizuje Bałtowski Zapiecek. Kolacja degustacyjna to pomysł szefa kuchni Mariusza Jamroszczyka.

W ubiegłym roku na pierwszej takiej kolacji gościem był Janusz Myjak, szef kuchni hotelu Ireny Eris w Krynicy Zdrój, a tematem przewodnim była kuchnia góralska. W tym roku na stołach królować będą potrawy kuchni polskiej z różnych regionów kraju, a przygotuje je aż 7 szefów kuchni, m.in. Sebastian Cichy, szef kuchni restauracji Nowosopocka w Sopocie, Marcin Sołtys, przez wiele lat kierujący krakowskim Wierzynkiem, czy Kamil Piwowarczyk, odpowiedzialny za menu restauracji pięciogwiazdkowego hotelu Odyssey z Kielc.
– Wbrew pozorom kuchnia polska nie jest taka standardowa i prosta. Kuchnia staropolska wykorzystywała dużo przypraw, których dziś się praktycznie nie wykorzystuje jak anyż, cynamon czy szafran. My staramy się to kultywować i wracać do tradycji oraz odkopywać takie „archaiczne” produkty. Wracamy także do starych, często zapomnianych sposobów przygotowywania potraw – opowiada Mariusz Jamroszczyk.
Uczestnicy kolacji degustować będą siedem potraw wzbogaconych o tzw. amus busz, czyli przekąski przed daniem głównym oraz tzw. intermezza, które po każdym daniu mają na celu oczyszczenie kubków smakowych.
– Każde danie będzie dla Państwa specjalnie przyrządzone i postaramy się, żeby ten talerz był prawdziwym dziełem sztuki – zachęca Mariusz Jamroszczyk.
Podczas kolacji będzie można porozmawiać z autorami dań o recepturach i przepisach na poszczególne potrawy, wymienić się swoimi sposobami na przyrządzenie pysznego dania.
A kolacja degustacyjna odbędzie się 21 marca w Bałtowskim Zapiecku, zaproszenia w cenach promocyjnych można kupić do 8 marca. Wszystkie informacje na ten temat można znaleźć na facebookowym profilu restauracji.
/joge/

Ważne wydarzenia