Właściciele zbiornika wodnego 'Bilówka’ w Wólce Bodzechowskiej uruchamiają jedyną w powiecie ostrowieckim wędzarnię ryb.
Jak mówi Kinga Bałczewska, na początek kupić będzie można cztery rodzaje ryb: pstrąga, makrelę, łososia i halibuta. Dodaje, że ryby pochodzące z prawdziwej wędzarni zdecydowanie różnią się w smaku od kupowanych w produkcji przemysłowej. Dlaczego? Kinga Bałczewska wyjaśnia to na przykładzie makreli.
– Makrela wędzona dostępna w marketach, tak naprawdę nie jest rybą wędzoną. Jest to ryba, która wcześniej została – powiedzmy – „ugotowana”, następnie została oprawiona dymem wędzarniczym, który daje odpowiedni zapach. Taka sama sytuacja dotyczy np. wędlin, które niby są wędzone, a tak naprawdę przechodzą podobny proces. U nas ryba jest wędzona przez kilka godzin – tłumaczy.
Wędzone ryby można zamówić już na najbliższe Święta Wielkanocne. Zamówienia na wędzoną rybę będą zbierane przez cały tydzień, a ryby będzie można odbierać jednego dnia – najprawdopodobniej w piątki, a wynika to z procesu wędzenia ryb.
/bart/