XIII Świętokrzyskie Święto Pszczoły w Bałtowie

W najbliższy weekend w Bałtowie odbędzie się XIII Świętokrzyskie Święto Pszczoły. Wydarzenie od lat przyciąga pszczelarzy i miłośników pszczelarstwa z całej Europy.

Tak będzie i w tym roku, chociaż jak mówi jeden z organizatorów – Józef Misiura, pandemia koronawirusa trochę pokrzyżowała plany i impreza będzie skromniejsza niż w latach poprzednich.
– Konferencję odbędą się z udziałem zagranicznych gości, niestety na odległość, inaczej tego nie uda się zrobić. Będziemy się łączyli z Niemcami, Litwą i Ukrainą. Na miejscu pojawią się za to polscy wykładowcy. Na miejscu będzie można kupić wiele produktów pochodzenia pszczelego jak miody, pyłki, pierzgę czy propolis – zachęca Józef Misiura, szef ostrowieckich pszczelarzy.
Zapewnia, że produkty pszczele, które pojawią się na wystawie pochodzą ze zweryfikowanych źródeł i są najwyższej jakości.
Jarosław Kuba, prezes Lokalnej Grupy Działania ‘Krzemienny Krąg’, która współorganizuje targi pszczelarskie podkreśla, że są one także bardzo ważne pod względem naukowym, ponieważ specjaliści dzielą się tu swoją wiedzą na temat pszczelarstwa. – Ale to także regionalne święto pszczelarzy – mówi.
– Przez koronawirusa to prawdopodobnie będzie jedyne święto pszczelarskie w Polsce w tym roku. Nie będzie takie rozmachu, nie będzie tradycyjnego przemarszu po mszy, ale zapewnimy inne atrakcje, w tym te dla konsumentów. Oprócz produktów pszczelich będą mogli nabyć chociażby rękodzieło, które zawsze obok tej dziedziny się pojawiało – tłumaczy Jarosław Kuba.
Podczas Święta Pszczoły będzie można dowiedzieć się też o zdrowotnych właściwościach produktów pszczelich, a tych – jak mówi Michał Mucha, ostrowiecki pszczelarz – jest mnóstwo.
– Produkty pochodzenia pszczelego takiego jak pyłek, pierzga czy jad pszczeli zdecydowanie zwiększają naszą odporność. Warto dodać, że pyłek pszczeli są to męski komórki rozrodcze roślin, które mają w sobie wszystkie niezbędne składki do przetrwania gatunku. To jest jedyny produkt, który trafia na stacje kosmiczne w niezmienionej formie. Astronauci jedzą 100 gram pyłku dziennie, żeby tak naprawdę uzupełnić wszelkie braki mikro i makroelementów oraz aminokwasów egzogennych, które są dostarczane oczywiście z zewnątrz – tłumaczy. O innych jeszcze zaletach produktów pszczelarskich będziemy mogli dowiedzieć się w sobotę i niedzielę, w godzinach od 8:00 do 17:00. Organizatorami tegorocznej edycji Święta Pszczoły są Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Ostrowieckiej, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania ‘Krzemienny Krąg” oraz firma DLF Invest.

/bart/

Podziel się

Ważne wydarzenia