Szwarszowianki zapraszają dzieci do wspólnego gotowania

Do wspólnego gotowania zapraszają dziś Szwarszowianki. O 17.00 w Domu Ludowym w Mirkowicach panie z Koła Gospodyń Wiejskich – wspólnie z dziećmi i młodzieżą odtworzą porkę.
– To jest potrawa regionalna, taka nasza wsiowa. Podawana była często z zasmażką ze śmietanki i białym serem. W Szwarszowicach mamy młyn, który mielił mąkę, a ta jest podstawowym składnikiem dania, które niegdyś robiły wszystkie gospodynie – mówi Renata Kiszka, przewodnicząca Szwarszowianek. – Porka składa się tylko z jajek, wody i mąki, a wiadomo, że kiedyś nie było w sklepach takiego wyboru, jak dziś. To była najprostsza potrawa, choć dla nas współczesnych nie taka łatwa do wykonania. Na szczęście dwie nasze panie znały ten przepis od swoich mam i babć i teraz możemy go odtworzyć – tłumaczy. Oprócz tradycyjnej Porki, uczestnicy spotkania przygotują też podobne kopytka.
Renata Kiszka przypomina też, że na początku roku dostali od gminy Bodzechów we władanie Dom Ludowy w Mirkowicach, a także środki na jego prowadzenie. Z inicjatywy wójta Jerzego Murzyna mają zadbać o wydarzenia jednoczące lokalną społeczność. – U nas blisko siebie jest kilka wsi i dotąd nie mięliśmy świetlicy, miejsca, gdzie moglibyśmy się spotykać. Teraz mamy wspaniałą możliwość do tego, żeby robić coś ważnego, poznać się i zintegrować. Nasze koło jest od tego, żeby przekazać i ocalić tradycje, stąd pomysł na wspólne gotowanie – podkreśla przewodnicząca Szwarszowianek.
Wspólne z dziećmi gotowanie tradycyjnej Porki nie będzie pierwszą inicjatywą podejmowaną w Domu Ludowym. Wcześniej Szwarszowianki organizowały dla młodych wycieczki i rajdy rowerowe.

/mag/

Ważne wydarzenia