Sanepid pomaga z rozpoznawaniem trujących grzybów

Jeżeli po grzybobraniu mamy wątpliwości, czy wśród grzybów nie znajduje się jakiś niejadalny możemy skorzystać z pomocy sanepidu.

Wystarczy w godzinach pracy placówki przynieść grzyby, a pracownicy pomogą określić, czy nadaje się do jedzenia. – Tego typu doradztwo cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W 2016 roku skorzystało z niego 17 osób, a rok temu było ich już 58. – mówi Eugenia Rusek, kierownik Sekcji Żywienia i Żywności ostrowieckiego sanepidu.
Dodaje, że tylko dwie osoby przyniosły grzyby trujące – krowiaka podwiniętego pospolicie zwanego olszówką oraz pieczarkę żółtawą.
W tym roku już dwóch grzybiarzy zasięgnęło porady w ostrowieckim sanepidzie – obaj w swych koszykach mieli grzyby jadalne.
Ostrowiecki sanepid konsultacji udziela codziennie od 8.30 do 15 przy ulicy Smolnej.
/wer/

Ważne wydarzenia