Hospicyjny chleb szlachetnego przeznaczenia

Chleb hospicyjny będzie od 20 listopada wypiekać i sprzedawać ostrowiecki Dom Ulgi w Cierpieniu.

Ks. Paweł Anioł, dyrektor placówki podkreśla, że to nie jest działalność komercyjna. Cały dochód będzie trafiał do osób potrzebujących.
– Nie chcemy być piekarnią i zabierać „chleba” piekarzom, ale jest to chleb, który wspiera posiłki dla biednych. 10 sprzedanym chlebków to jeden posiłek dla bezdomnego.
Dochód z pierwszego miesiąca nowej działalności hospicjum zostanie przeznaczony na zorganizowanie wigilii dla osób bezdomnych. Później będzie przeznaczany na regularne zapewnianie im ciepłego, dwudaniowego obiadu – wyjaśnia ks. Anioł.
Opracowanie receptury chlebów trwało blisko pół roku – mówi Elżbieta Opolska pracująca w kuchni Domu Ulgi w Cierpieniu i zachwala smak hospicyjnego pieczywa.
Chleb hospicyjny w cenie 3 złotych będzie dostępny od 20 listopada w Domu Ulgi w Cierpieniu oraz w powstającej jadłodajni „Anielskie Jadło”, która już wkrótce powstanie w budynku dawnej „Ostrowianki”.

Ważne wydarzenia