Młodzi przedsiębiorcy z ostrowieckich szkół zostali nagrodzeni

Fot. Archiwum

Świecące w ciemności płytki, wegańskie jajka oraz restauracja w ostrowieckiej wieży ciśnień – to trzy najlepsze mini biznesplany, które zajęły podium w tegorocznej, szóstej edycji projektu 'Dziś uczeń, jutro przedsiębiorca’ organizowanego przez Centrum Rozwoju Lokalnego.

Inicjatywa kierowana jest do uczniów ósmych klas ostrowieckich szkół podstawowych. – Bardzo się cieszymy, że poza wiedzą zdobytą przez młodych ludzi na temat przedsiębiorczości, kreujemy wśród nich postawy przedsiębiorcze. Zachęcamy tych młodych ludzi do tego, żeby tworzyli w swoim środowisku, czy to w szkole, na ulicy, na osiedlu, czy nawet w całym mieście. Chcemy, żeby zmieniali Ostrowiec na taki kształt, jaki oni by chcieli, żeby przybrał – mówi Łukasz Kot z Działu Obsługi Inwestorów i Przedsiębiorczości CRL.

Jury konkursu wybierało spośród 80 mini biznesplanów, które ósmoklasiści tworzyli podczas przedsiębiorczych warsztatów. Podsumowaniem projektu była uroczysta gala, którą zorganizowano w środę, 9 kwietnia. To właśnie podczas niej młodzież dowiedziała się, które biznesplany zdobyły największe uznanie jurorów. – Na samym początku się bardzo stresowaliśmy. Było dużo emocji, czy uda nam się zająć jakiekolwiek miejsce. Nie spodziewaliśmy się, że będziemy pierwsi – mówi Zofia Ptasińska z Publicznej Szkoły Podstawowej nr 14. Zwycięski pomysł jej grupy nosił nazwę Color Tiles. – Nasz mini biznesplan polega na tym, że robimy płytki świecące pod wpływem zmiany temperatury wody. Naszym celem jest ograniczenie zużycia energii i możliwość zaoszczędzenia na rachunkach – dodaje Zofia Ptasińska. O szczegółach swojego pomysłu uczniowie 'Czternastki’ opowiedzą na antenie Radia Ostrowiec w poniedziałek, 14 kwietnia po godzinie 13:00.

Nagroda za drugie miejsce powędrowała do ósmoklasistów z 'Piątki’ za ich biznesplan produkcji wegańskich jajek. Ostatnie miejsce na podium zajęli uczniowie PSP3 ze swoim projektem restauracji w ostrowieckiej wieży ciśnień.

Rozdano także dwa wyróżnienia. Pierwsze, a także nagrodę starosty ostrowieckiego otrzymała grupa z podstawówki numer 7 za swój pomysł
'Szybka Szamka’, czyli restauracji z pizzą na kawałki. – Nasz pomysł kierujemy do osób, które wracają z pracy, ze szkoły czy gdzieś idą i chcą coś szybko zjeść. I stąd pomysł, żeby otworzyć miejsce gdzie sprzedajemy pizzę na kawałki. Jest szybko i tanio – wyjaśnia Basia Kaczmarczyk. Drugie z wyróżnień wręczono młodzieży z PSP numer 1, którzy chcieliby stworzyć miejsce produkcji ubrań z materiałów używanych.

/osa/

Ważne wydarzenia