Francuskie croissanty, amerykańskie pancakes i rosyjski kawior – te i mnóstwo innych potraw kuchni europejskiej przygotowali uczniowie Liceum Ogólnokształcącego numer III imienia Władysława Broniewskiego. To coroczna tradycja młodzieży z popularnego 'Bronka’.
Kiermasz zazwyczaj organizowany jest w okresie mikołajek. – Tym razem zorganizowaliśmy go na zakończenie karnawału. Chcielibyśmy, żeby młodzież naszej szkoły zintegrowała się i zasmakowała kultur języków, których uczą się w tym liceum – mówi Maja Rafalska, która pomagała w przygotowaniach potraw kultury rosyjskiej. – Kupiłyśmy zakwas, przygotowaliśmy placki ziemniaczane, mamy też kawior – wymienia uczennica.
Potrawy w dużej mierze zostały przygotowane przez uczniów, którym pomagały nauczycielki poszczególnych języków. Jak mówi Gabriela Szymańska, która odpowiadała za stół języka angielskiego, z wyborem potraw problemu nie miała. – Tyle lat w tej szkole jest taka tradycja, że już dobrze wiemy, co przygotowywać. Stawiamy na coś prostego i sprawdzonego. Przygotowaliśmy pancakes, donuty, tosty i angielską herbatę – wymienia.
Na stanowisku języka francuskiego uczennice postawiły głównie na wypieki. Pojawiły się croissanty, tarty, i wytrawne przekąski z ciasta francuskiego. Z kolei na stole niemieckim królowała sałatka ziemniaczana oraz pierniki.
Kiermasz rozpoczął się o godzinie 10:30. Gdy tylko wybrzmiał szkolny dzwonek na przerwę jedzenie zniknęło niemal od razu.
/osa/