Kolonoskopia to dość powszechne badanie diagnostyczne, które jednak wymaga odpowiedniego przygotowania. Dotyczy to przede wszystkim właściwej diety oraz oczyszczenia jelit. Już po wykonaniu badania również powinieneś zwrócić uwagę na to, co jesz – szczególnie ważne są odpowiednie nawyki żywieniowe, które pomogą w regeneracji układu pokarmowego. Sprawdź, co jeść po kolonoskopii, aby zadbać o prawidłową kondycję jelit.
Zacznij od lekkostrawnych potraw
Pierwszą i najważniejszą zasadą diety po kolonoskopii jest stopniowe wracanie do standardowej diety. Na samym początku powinieneś postawić na lekkostrawną dietę, ponieważ jelita po kolonoskopii są wrażliwe. Zatem unikaj produktów bogatych w błonnik, które mogą obciążać jelita. Dużo lepiej sprawdzą się:
- gotowane warzywa,
- białe pieczywo lub chleb tostowy,
- kleiki ryżowe.
Zadbaj o odpowiedni poziom nawodnienia
Kolonoskopia wiąże się z utratą płynów podczas przygotowywania do badania. Dlatego już po zakończeniu tej procedury ważne jest to, abyś zaczął stopniowo uzupełniać poziom wody w organizmie. Zrezygnuj z kofeiny i napojów gazowanych, które mogą działać drażniąco na jelita, a zamiast tego zdecyduj się na:
- wodę niegazowaną;
- herbaty ziołowe np. rumianek i miętę, które mają kojące działanie;
- lekkie buliony.
Wprowadź do diety źródła białka
Białko to niezbędny element Twojej diety, ponieważ wpływa na regenerację organizmu. Kluczowe jest jednak to, aby po kolonoskopii sięgać po lekkostrawne źródła białka. Zwróć też uwagę na ich sposób przygotowywania – dużo lepiej sprawdzi się gotowanie w wodzie lub na parze, a także pieczenie i duszenie.
Jeśli masz problem z wyborem wartościowych, a przy tym lekkostrawnych źródeł białka, to możesz zdecydować się na catering dietetyczny – przykładem jest ten ze strony https://www.zdrowycatering.pl/.
Możesz również wybrać poniższe produkty, np.:
- gotowane jajka,
- chude mięso np. kurczak lub indyk,
- ryby np. dorsz lub pstrąg.
Stopniowo wprowadzaj produkty bogate w błonnik
Chociaż błonnik jest ważnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety, to w diecie po kolonoskopii należy go wprowadzać ostrożnie i stopniowo. Najlepiej, jeśli dopiero po kilku dniach od kolonoskopii zaczniesz sięgać po pełnoziarniste produkty i surowe owoce. Zacznij od niewielkich porcji gotowanych warzyw lub owoców, takich jak:
- jabłka pieczone bez skórki,
- purée z dyni,
- gotowana marchewka.
Unikaj ciężkostrawnych potraw
Dieta po kolonoskopii powinna też wiązać się z ograniczeniem spożycia niektórych produktów spożywczych – szczególnie dotyczy to tych, które mogą podrażnić nadal wrażliwe jelita. Zrezygnuj z produktów mlecznych, jeśli masz trudności z ich trawieniem. Ogranicz również spożycie:
- tłustych potraw,
- roślin strączkowych,
- ostrych przypraw.
Słuchaj swojego organizmu
Pamiętaj o tym, że każdy organizm może zachowywać się nieco inaczej po kolonoskopii. Dlatego obserwuj swoje samopoczucie oraz stan fizyczny po spożyciu konkretnych produktów. Jeśli pojawią się wzdęcia, bóle brzucha lub inne, nieprzyjemne objawy, to wyeliminuj je ze swojej diety. Skonsultuj się też z lekarzem lub dietetykiem.