Ekologiczne warsztaty kulinarne w Ostrowcu. Warto wiedzieć, jak nie marnować żywności

Fot. Anna Śledzińska

Ekologiczne warsztaty kulinarne w ramach obchodów Dni Ziemi, poprowadził w środę, 26 kwietnia w Ostrowcu finalista programu Master Chef Adam Kozanecki.

Kucharz i organizator warsztatów kulinarnych gościł tu nie po raz pierwszy, o czym doskonale pamiętał.

– Byliśmy tutaj niecałe 10 miesięcy temu, na początku jesieni, podczas pikniku ekologicznego. Mieszkańcy przynosili wtedy elektrośmieci i dostawali za nie drzewka, a my serwowaliśmy gofry z różnymi dodatkami – wspominał w rozmowie z Radiem Ostrowiec Adam Kozanecki.

Tym razem z zainteresowanymi mieszkańcami spotkał się w dwóch turach, prezentując wraz z siostrą Martą sposoby gotowania z tego, co wiosną daje nam natura.

– Dziś też ekologicznie, z wykorzystaniem warzyw, które już się pojawiły. Będziemy ronić sping rollsy wiosenne, zrobimy fritattę z wykorzystaniem młodej botwinki. Będzie warzywnie, odżywczo, wiosennie i kolorowo, a także rozgrzewająco, bo niby mamy wiosnę, a jednak pogoda nie rozpieszcza. Przede wszystkim jednak chodzi o to, że wykorzystamy to, co daje nam natura i nasza planeta – zapowiadał tuż przed rozpoczęciem warsztatów.

W zajęciach udział wzięli między innymi uczniowie klas żywieniowych z Zespołu Szkół numer 1. Ale było też sporo osób indywidualnych, które postanowiły wzbogacić swoją kuchnię. Tak jak pani Basia.

– Dla mnie gotowanie zero waste to codzienność – przyznała. – Skoro nadarzyła się okazja spotkania z osobą profesjonalną i jeszcze znaną z telewizji, to było to dla mnie szczególnie atrakcyjne i oczywiście jestem.

Uczestnicy nie tylko patrzyli, ale też sami pomagali potrawy przygotować. Potem oczywiście wspólnie ich próbowali.

/sla/

Ważne wydarzenia