Ostrowiecki szpital będzie karmił pacjentów lecznicy w Opatowie

Kuchnia ostrowieckiego szpitala będzie w tym roku karmić pacjentów lecznicy w Opatowie. Szpital wygrał przetarg na przygotowywanie i dostarczanie tam blisko 28 tysięcy porcji dziennego wyżywienia dla chorych.

Lecznica ubiega się też o zlecenie dla Dziennego Domu Opieki Medycznej w Opatowie oraz Hospicjum w Opatowie. – Chcemy budować wśród pacjentów w Opatowie dobry obraz naszej placówki – mówi Tomasz Kopiec, dyrektor szpitala w Ostrowcu. – Mapa potrzeb zdrowotnych pokazuje, że musimy wymieniać się usługami. My jesteśmy dużym szpitalem, który oddziałuje na powiaty ościenne, zabezpieczając te, które nie mają świadczeń specjalistycznych w realizację takich procedur. Dążymy do tego, aby mieszkańcy powiatu opatowskiego zabezpieczali swoje potrzeby medyczne właśnie w naszym szpitalu. Chcemy ich przyciągać i jednym z elementów jest żywienie, dziś bardzo istotne w procesie leczenia. Przekonanie do tego, że dobrze żywimy może zachęcać do tego, żeby myśleć iż charakter świadczeń zdrowotnych będzie również na takim poziomie – dodaje.

Kuchnia szpitala w Ostrowcu żywi już pacjentów sąsiedniego Centrum Kardiologii Carintu. Lecznica szuka też nowego szefa kuchni, który będzie jednocześnie kierownikiem sekcji żywienia. Dotychczasowa szefowa jest w wieku emerytalnym, a kuchnia, jak wyjaśnia dyrektor Kopiec, potrzebuje teraz wzmocnienia.

/mag/

Ważne wydarzenia