Jesień na talerzu z Karolem Okrasą w ostrowieckim 'Ekonomiku”

Dzień gastronoma będą świętować w najbliższy czwartek uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 imienia Mikołaja Kopernika. Na stołach wylądują przygotowane przez młodych kucharzy dania, a oceni je specjalny gość – Karol Okrasa.

Konkurs kulinarny będzie jednym z trzech zaplanowanych na ten dzień. – Organizujemy tego dnia między innymi konkurs „Jesień na stole”, który jest związany z dekoracją stołów oraz „Jesienne słodkości”, natomiast głównym punktem programu jest finał konkursu gastronomicznego „Jesień na talerzu”. W szranki stanęło jedenaście  dwuosobowych zespołów. Do finału w czwartek jury wyłoniło cztery najlepsze drużyny. Zmagania te będą oceniane przez profesjonalne jury, któremu przewodniczyć będzie znany kucharz, dziennikarz kulinarny pan Karol Okrasa – mówi Agnieszka Kutera, wicedyrektor szkoły.
W poprzednim etapie młodzi kucharze przygotowali potrawy z mięsa i darów jesieni – śliwek, jabłek, grzybów czy dyni. – Były to dania na naprawdę wysokim poziomie kulinarnym – zaznacza wicedyrektor Kutera. – Dla uczniów ten konkurs i finał z udziałem gwiazdy w jury może być nie tylko sprawdzianem, ale dowodem, że zawód, który wybrali może stwarzać różne perspektywy, że w tym zawodzie można odnosić duże sukcesy, stać się osobą znaną, popularną i warto wkładać serce w to, co się robi – dodaje. Zmagania kucharzy odbędą się w szkolnej pracowni gastronomicznej, a te dotyczące dekoracji stołów na sali sportowej. Uczniowie klas innych niż gastronomicznych będą tego dnia musieli obejść się smakiem. Efekty pracy swoich będą oglądać w przerwach miedzy lekcjami.

/mag/

Ważne wydarzenia