Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

Śliwka Szydłowska, „Sandomierski Szlak Jabłkowy”, skupiająca producentów rolnych Grupa Sangrow oraz mieszczący się w Kielcach sklep „Silni z natury“ – to nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Certyfikaty przedstawicielom firm wręczył dziś członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Marek Jońca.

– Poszukujemy żywności, która korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, zwłaszcza w dobie pandemii. Zdrowe produkty jednocześnie zachowują tradycje kulinarne oraz mają niepowtarzalne walory smakowe – mówił Marek Jońca.
Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, a tym samym Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego skupia obecnie 89 podmiotów z województwa. Certyfikaty Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie mają już między innymi Restauracja Bałtowski Zapiecek, Jacentowska Piwniczka Anny Bojek, Krówka Opatowska i tamtejsza piekarnia „U Szarego”, czy kunowski Zakład Przetwórstwa Mięsnego 'Ankaz”.

/mag/

Ważne wydarzenia