Jak gotować i nie marnować? – podpowie influencerka Katarzyna Gubała podczas warsztatów eko-gotowania

Fot. UM

Bezpłatne warsztaty kulinarne, w ramach kampanii 'Eko Ostrowiec’ organizuje Urząd Miasta w Ostrowcu Świętokrzyskim.

Szefem kuchni we wtorek i środę, 18 i 19 listopada będzie Katarzyna Gubała. – To osobowość telewizyjna, jest jedną z prowadzących w programie 'Pytanie na Śniadanie’. Jest również autorką bestsellerowych książek. Możemy śmiało powiedzieć, że to ekspertka od zielonej kuchni – mówi Edyta Macias, inspektor w wydziale ekologii i infrastruktury ostrowieckiego magistratu.

W menu znajdzie się 6 potraw, zarówno wytrawnych, jak i deserów. Będą to cukiniowe roladki na obierkach nadziewane domowej roboty pastą ze strączków z łąkowymi ziołami i jadalnymi kwiatami, pesto z nacią młodej marchwi, pietruszki i liśćmi rzodkiewek na orzechach włoskich prosto z działki podawane z gotowanymi ziemniaczkami i olejem lnianym tłoczonym na zimno, roślinna pasztetowa podana na czerstwym pieczywie na ekologicznych kiszonkach z użyciem naci, ziół i fermentacji, zupa na kiszonkach z bukietem warzyw i aromatycznymi ziołami, miniburgerki a’la szarpana wieprzowina z sałatką colesław na liściach kalafiora i limonce oraz kulki mocy na kaszy jaglanej z dnia poprzedniego toczone w suszonych malinach lub kawie zbożowej.

Zapisy na warsztaty przyjmowane są za pomocą internetowego formularza. Link do niego dostępny jest na stronie internetowej Urzędu Miasta. Warto się spieszyć, bo liczba miejsc jest ograniczona.

/osa/

Ważne wydarzenia