Dzieciaki z 14-stu ostrowieckich przedszkoli wzięły udział w Wielkanocnych Warsztatach Kulinarnych, zorganizowanych wczoraj (poniedziałek 18 marca) w Ostrowieckim Browarze Kultury.
Warsztaty podzielone były na trzy konkurencje. Przedszkolaki wraz z rodzicami miały za zadanie ozdobić babę wielkanocną czy wykonać sałatkę jarzynową. Dzieciaki świetnie poradziły sobie z zadaniami.
– Robiłyśmy najpierw babkę, ozdabiałyśmy różnymi, kolorowymi słodyczami. Jeszcze myszkę, którą robiłyśmy z jajka, rzodkiewki i zielonej pietruszki. na koniec robiłyśmy sałatkę. Było fajnie – mówią podopieczne Niepublicznego Przedszkola Smyk i Publicznego Przedszkola nr 19.
Ostrowieckie przedszkolaki bardzo chętnie biorą udział w kreatywnych zajęciach, szczególnie w okresie przedświątecznym.
– Mam nadzieję, że te umiejętności wykorzystają tuż przed świętami, kiedy ich rodzice będą przygotowywali dania wielkanocne – mówi Aneta Stachurska, dyrektorka Publicznego Przedszkola nr 19, organizatorka wydarzenia.
Przygotowanych dań próbowała komisja konkursowa, która uznała, że wszyscy uczestnicy zasługują na pierwsze miejsce.
/kawa/