Markowy i certyfikowany produkt lokalny powstanie na terenie Krzemiennego Kręgu

Nie tylko 'Przepiśnik. Smacznie, bo regionalnie’, czyli książka z przepisami potraw tradycyjnych będzie efektem realizowanego przez Centrum Rozwoju Regionalnego 'Edu Bałt’ i LGD Krzemienny Krąg projektu 'Babki z Krzemienia’. W przyszłym roku, co ma być kontynuacją tego projektu, Lokalna Grupa Działania Krzemienny Krąg chce stworzyć i wypromować certyfikat produktu lokalnego.

Książka ma się pojawić na przełomie października i listopada. Krzemienny Krąg do realizacji projektu dopiero się przygotowuje. – Nie ma na terenie powiatu ostrowieckiego i lipskiego mocno wyartykułowanego w formalny sposób produktu lokalnego. Mamy masę rękodzielników, rzemieślników, kulinaria, dziedzictwo, ale to jest dość rozproszone. My chcemy stworzyć markę produktu lokalnego, która byłaby certyfikowana, miałaby swoją kapitułę – mówi Jarosław Kuba, prezes LGD Krzemienny Krąg. Wyjaśnia, że o certyfikat produktu lokalnego starać mogłyby się zarówno Koła Gospodyń Wiejskich czy restauracje dla swoich potraw regionalnych – na przykład zupy chrzanowej czy bałtuchów, ale też rękodzieła, czyli wytworów oraz obiektów, czy usług. Certyfikat przyznawałaby kapituła, czyli grupa specjalistów wielu dziedzin. Całemu projektowi towarzyszyć mają warsztaty i wyjazdy studyjne. – Miesiąc temu byliśmy w Dolinie Karpia, gdzie takim brandem jest karp. W hotelach, restauracjach, wszędzie są logotypy. Jedliśmy nawet pizze z karpiem. Jest tam cała symbolika związana z ich marką. To była duża inspiracja do tego, żeby u nas coś podobnego zrobić i na przełomie roku 2020-2021 chcemy stworzyć taką całą inżynierię – zapowiada prezes Kuba.

/mag/

Ważne wydarzenia