Dlaczego R1 zmienił się w SAS…

– Budynek R1, w którym kiedyś mieściła się kawiarnia Cafe Browar przy ulicy Siennieńskiej w Ostrowcu po modernizacji będzie dostępny dla wszystkich mieszkańców i będzie pełnił rolę społeczną – podkreślał na dzisiejszej konferencji prasowej prezydent Jarosław Górczyński.

– W tym budynku znajdą swoje miejsce rady osiedlowe. Miałem okazje zaprosić wszystkich członków rad osiedlowych Trójkąt, Śródmieście czy Słoneczne, żeby mogli się przyjrzeć temu obiektowi, żeby się przygotowali na przyjmowanie mieszkańców w tym miejscu.  Ten obiekt będzie też dostępny dla samorządów szkolnych, dla stowarzyszeń. Dla wszystkich tych, którzy chcą się spotkać i porozmawiać o Ostrowcu Św. – mówił.

Obiekt będzie zarządzany przez Miejskie Centrum Kultury. Jak mówił jego dyrektor Jacek Kowalczyk, roboczo nazwali go Strefą Aktywności Społecznej, czyli SAS, bo ma służyć aktywnej części społeczności Ostrowca. Każdy kto będzie chciał wynająć sale na spotkania, warsztaty, zajęcia może uczynić to bezpłatnie kontaktując się z MCK-iem. Dyrektor Kowalczyk zakłada, że do południa obiekt częściej będzie wykorzystywany przez środowiska szkolne, czy artystyczne.
– Chcemy nadać temu obiektowi taką funkcję kulturalną. Myślę, że małe wydarzenia, małe wystawy też będą mogły się tu odbyć. Rady osiedlowe, choć bardzo ważne, to jednak tylko fragment naszej działalności. Na pewno ten budynek jest miejscem, którego oczekiwały rady osiedlowe. Myślę, że budynek będzie wypełniony treścią przez cały dzień – dodaje.

Cały remont kosztował prawie 1 mln 300 tysięcy złotych, z czego prawie 800 tysięcy złotych to środki unijne. Architektura budynku zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz nawiązuje stylistyką do sąsiadującego z nim Ostrowieckiego Browaru Kultury. Na pierwszy plan wybija się czerwona cegła, czarny, hutniczy metal i szkło.

Niezwykle oryginalny jest element tzw. zielonej ściany. Na jednej ze ścian zamontowano siatkę z zamocowanymi na niej donicami. System rurek zapewnia stałe nawadnianie posadzonych w nich roślin. Z czasem rośliny mają całkowicie zasłonić siatkę tworząc właśnie zieloną ścianę.
Budynek ten, podobnie jak budynek Browaru projektowali architekci z krakowskiego Studia Dresler.

/paw/

Podziel się

Ważne wydarzenia